Broj Jedan Šef Grupe TNT
Broj poruka : 5091 Poeni : 22754 Reputacija : 1688 Datum upisa : 08.09.2010 Datum rođenja : 03.04.1972 Godina : 52 Grad : Iz Selo Zanimanje : Bivši Tonmajstor Bivše Zaječarske Timočke Televizije i Bivši Tonmajstor i Urednik Noćnog Programa BIG Radija - Bor
| #1 Čet 8 Avg - 1:00:56 | |
| "Egipćanin" poznatog američkog reditelja oskarovca Michaela Curtiza (Casablanca, Mladić s trubom, Anđeli garavih lica) solidan je istorijski film koji uspeva na sugestivan način dočarati burno vreme slavne 18. dinastije, koja je uvela prvu monoteističku religiju i bila poznata po izuzetnim umetničkim dostignućima. Uz izvrsno dočaranu epohu, reditelj je uspeo uklopiti i prilagoditi ličnu, ljudsku priču u istorijski okvir. Stari Egipat, tokom vladavine legendarne 18. dinastije. Kao siroče, uosvojila ga je porodica uglednog lekara iz Tebe. Nastavivši očuhovim stopama, Sinuhe (E. Purdom) se školuje za lekara i postaje izuzetan u svojoj struci. Novi faraon Ehnaton (M. Wilding), iz zahvalnosti što su mu Sinuhe i njegov najbolji prijatelj Horemheb (V. Mature) jednom spasili život, uzme ih u dvorsku službu. Sinuhea će privući lepa, tajanstvena kurtizana i on će, potpuno zaslepljen ljubavlju, njoj prepisati sav svoj imetak... Uz mnoštvo izvrsnih glumaca, odličnu muziku Bernarda Herrmanna, film obiluje atraktivnim kadrovima te sjajnom kostimografijom i scenografijom. |
|
Gost Gost
| #2 Sub 12 Okt - 16:48:24 | |
| Divan stari film, preporučujem... |
|
Voštana Recenzent Foruma Donator
Broj poruka : 351 Poeni : 2782 Reputacija : 204 Datum upisa : 12.10.2013 Datum rođenja : 24.09.1908 Godina : 116 Grad : Beograd Zanimanje : Ne biste verovali Raspoloženje : Pala s Marsa
| #3 Pon 14 Okt - 13:58:52 | |
| Egipcanin Sinhue je zaista postojao i on je zapisao pricu svog zivota na papirusu. Ti papirusi se cuvaju u muzeju u Berlinu. Film me je odusevio, veliko hvala za postavljanje ovog filma, do sada nisam ni znala da on postoji. |
|
bata Veteran
Broj poruka : 61 Poeni : 345 Reputacija : 162 Datum upisa : 18.08.2013 Datum rođenja : 28.04.1969 Godina : 55 Grad : valjevo
| #4 Ned 5 Okt - 21:59:51 | |
| Sjajna prica i film, steta sto se vise ne snimaju filmovi os starom Egiptu |
|
MayaMariana Junior Member
Broj poruka : 2 Poeni : 33 Reputacija : 3 Datum upisa : 07.10.2014 Datum rođenja : 09.12.1979 Godina : 44 Grad : beograd
| #5 Uto 7 Okt - 5:49:20 | |
| Sjajan film,uzivala sam..preporuka |
|
Barbur Legend
Broj poruka : 646 Poeni : 3410 Reputacija : 358 Datum upisa : 29.03.2014 Datum rođenja : 28.07.1959 Godina : 65 Grad : Naharija, Israel
| #6 Ned 12 Jul - 20:25:56 | |
| Pre nešto više od dvadeset godina, nedugo pošto sam došla ovde, stigla mi je u ruke knjiga kouju sam pročitala u jednomdahu i koju sam vratila vlasniku teška srca. Bila je to knjiga "Sinuhe Egipćanin" finskog pisca Mike Waltarija. Knjiga koju preporučujem svakom, ali mislim da se može pronaći samo u velikim bibliotekama ili onima koje postoje i rade najmanje šezdesetak godina. San mi je da je imam, uz još dve knige starijeg izdanja, na svojoj polici. I danas pamtim sjajne opise Grada mrtvih, način balsamovanja, borbe između pristalica Atona i Amona.......
Film je snimljen po ovoj knjizi. Međutim kako neke situacije i zbivanja dodiruje samo na trenutke, a neke uopšte ne, deluje mi pomalo iseckano. Mislim, ipak, da ja nisam dovoljno kompetentna da dam svoju ocenu. Možda je najbolje poređenje sa Hari Poterom: ko je prvo čitao knjige nije mogao da voli filmove. Ali film preporučujem svima koji nisu imali tu sreću da pročitaju knjigu. |
|